17.11.2014. Autor: (pr)

PORSCHE 911: 5 ČINJENICA KOJE BISTE TREBALI ZNATI

Jedan od najznačajnijih modela u povijesti ove godine slavi 50. rođendan

Kolika je popularnost, ali i značaj za povijest, ovog modela najbolje govori podatak da je 1999. godine u poretku za automobil stoljeća završio na petom mjestu.

1. MODEL SE ORIGINALNO ZVAO 901
Porsche je 1963. godine na Auto showu u Frankfurtu predstavio novi model imena 901. To se međutim nije svidjelo Peugeotu koji je svojim modelima davao trocifreni broj s nulom u sredini, pa su podnjeli službeni protest. Iako su 82 modela već bila proizvedena s natpisom 901, Porsche je da izbjegne daljnja prepucavanja promjenio ime u 911. Zanimljivo, još godinama, točnije dok se nisu istrošile zalihe, prodavali su se dijelovi za Porsche 901!

2. 911-ICA JE ZAMALO UGAŠENA
Krajem 70-tih godina, izgledalo se da je zračno hlađeni motor smješten natrag odradio svoje, pa je Porsche ozbiljno planirao 911-icu zamjeniti s modelom koji bi imao vodom hlađeni motor smješten naprijed. 911-ica je svejedno bila odlično prodavana, a na najavu da će biti zamjenjena reagirali su zaposlenici i Porscheovi fanovi koji za to nisu ni htjeli čuti. Na kraju je Porscheov CEO, Peter Schutz, odlučio da će 911 nastaviti život!

3. SVI MODELI SU PROIZVEDENI NA ISTOM MJESTU
Model 911 je definitivno najpoznatiji model koji je proizveo Porsche. U 50 godina proizvodnje, po čemu je 911 jedan od najstarijih automobila u proizvodnji, Porsche je prodao više od 820.000 primjeraka! A za razliku od drugih proizvođača i modela, koji se po licenci sastavljaju širom svijeta, svih 820.000 primjeraka je proizvedeno u Proscheovoj tvornici u Stuttgartu. Dnevno se u Porscheovoj tvornici prosječno proizvede 110 modela. Kolika je popularnost, ali i značaj za povijest, ovog modela najbolje govori podatak da je 1999. godine u poretku za automobil stoljeća završio na petom mjestu. Ispred njega su završili samo Fordov T model, Mini, Citroen DS i VW Buba.

4. CARRERA RSR JE NAJUSPJEŠNIJI PROSCHEOV TRKAĆI MODEL
Mnogi stručnjaci smatraju da je 911 Carrera RSR najbolji klasični 911 model. Zanimljivo, RSR (što stoji za Rennsport) je proizveden kako bi Porsche mogao ući u natjecanja koja su zahtjevala određeni minimum proizvedenih automobila. U odnosu na 911S model, RSR je imao jači motor, tvrđi ovjes, stražnji spojler, veće kočnice i šire stražnje gume. Model je prodan u velikom broju privatnim momčadima, a uspijeh je došao odmah, osvajanjem drugom mjesta na utrci 24 sata Le Mansa 1974. godine. RSR model je pobjeđivao na uglednim utrkama 24 sata Daytone, 12 sati Sebringa, utrkama u Nurburgringu i legendarnoj talijanskoj utrci Targa Florio, a 1979. godine je 935 Turbo (izvedenica iz modela 911 RSR) osvojio 24 sata Le Mansa!

5. 911 JE POPULARAN MEĐU CELEBRITYJIMA
Vjerojatno najpoznatiji vlasnik modela 911 svih vremena je bio Steve McQueen, koji je 911-icu vozio ne samo na filmu, već i na utrci 24 sata Le Mansa, a i sam je bio vlasnik nekoliko primjeraka. Njegovim stopama ide ljubimac žena Patrick Dempsey, koji je ove godine nastupio na legendarnoj utrci u Le Mansu vozeći model 911 GT3 RSR. Vlasnici najboljeg Porscheovog proizvoda su i Jason Statham, Keeanu Reeves, Arnold Schwarzenegger, Tom Cruise, Lindsay Lohan, Taylor Swift...

Izvor: www.kult.com.hr

Mazda


Gulf

Tembo