20.1.2011. Autor: Kristian Sikavićev

POTPUNO NOVA FORD FIESTA RS WRC OTKRIVENA U BOJAMA 2011.

Novi relijaški bolid vozit će za Ford Abu Dhabi World Rally Team

Fordova nova Fiesta RS WRC otkrila je svoju specifikaciju 2011. i boje koje će nositi na FIA-nim svjetskim natjecanjima. Vozač Mikko Hirvonen i šef motosporta Ford of Europe, Gerard Quinn, otkrili su natjecateljske boje Ford Fieste RS WRC na međunarodnom salonu motosporta i natjecateljskih automobila u Birminghamu, tradicionalnom događanju uoči početka sezone. Fordov službeni WRC postav za 2011. potvrdio je i novo ime i logo – natjecat će se kao Ford Abu Dhabi World Rally Team. Partner Abu Dhabi nastavlja svoju podršku i 2011., a novi izgled automobila istaknut će i njegov izražajan dizajn. Abu Dhabi je partner od 2007.godine, a vozač iz Emirata, Khalid Al Qassimi vozit će treću Fiestu RS WRC u podršku timskim kolegama Hirvonenu i Latvali.


Ford Fiesta RS WRC čini dio nove ere u svjetskom prvenstvu u koje se ove sezone uvodi revidirana formula troškova

Još od 2005. tim sponzorira i Castrol, svjetski poznata marka maziva. Naljepnice za Castrol EDGE, najbolja motorna ulja na svjetskoj razini, biti će također istaknuta na novom izgledu Ford Fieste RS WRC. BP, Castrolova matična tvrtka planira promovirati Castrol EDGE, unaprijeđena sintetička ulja i demonstrirati njihovu snagu na zahtjevnim natjecanjima WRC-a. ‘Premijerna verzija automobila koju smo pokazali u rujnu 2010. na Salonu automobila u Parizu izgledala je prilično dramatično u plavim i sivim bojama koje je posebno za salon osmislio dizajnerski tim Ford of Europe’, rekao je Quinn. ‘No sada imamo u potpunosti završeni automobil u novim, upadljivim natjecateljskim bojama te novim imenom tima u kojem raste uzbuđenje zbog Švedske idućeg mjeseca. Fordovi dizajneri i inžinjeri koji rade na razvoju proizvoda usko su i učinkovito surađivali s partnerima u M-Sportu. Cilj je naravno bio proizvesti automobil koji će ići na naslov prvaka u svjetskom natjecanju, ali koji će odražavati i divljenja vrijedan kinetički dizajn srodan Fordovim aktualnim cestovnim modelima’, dodao je Quinn.


Ford Fiesta RS WRC ima pogon na sva četiri kotača i 1.6-litarski turbo motor baziran na novom serijskom Ford EcoBoost motoru kako bi zadovoljavao novim pravilima

Fordov izazivač na WRC-u nastao je iz najprodavanijeg cestovnog modela Ford Fieste i razvili su ga Ford of Europe i partner M-Sport sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Temelji se na FiestiS2000 natjecateljskom automobilu koji je pobijedio na legendarnom natjecanju u Monte Carlu u siječnju 2010. godine te drugim međunarodnim i nacionalnim natjecanjima tijekom sezone. Ford Fiesta RS WRC čini dio nove ere u svjetskom prvenstvu u koje se ove sezone uvodi revidirana formula troškova. Ima pogon na sva četiri kotača i 1.6-litarski turbo motor baziran na novom serijskom Ford EcoBoost motoru kako bi zadovoljavao novim pravilima. Cjelovita specifikacija vozila biti će dostupna početkom veljače. Testiranje se nastavalja idući tjedan u Švedskoj uoči debija Fieste RS WRC na svjetskom prvenstvu u Švedskoj od 10 – 13.veljače 2011.

Davor Kindy