11.10.2019. Autor: Ekspertni tim AP

Pravni savjet: Uvezao rabljeni, pa ga policija zaplijenila...

Sada ste u nezgodnoj situaciji i rješenje vam je neizvjestan pravni postupak, s dobrim odvjetnikom. Prije kupnje trebali ste VIN oznaku provjeriti u ovlaštenom servisu, po potrebi i policiji...

Krajem 2018. u Njemačkoj sam od privatne osobe kupio BMW 530d proizveden 2015., u dobrom stanju. Bez problema sam ga uvezao, platio carinu i poreze te je sve bilo u redu do lipnjaove godine, kad me policija zaustavila te oduzela auto, s objašnjenjem da je ukraden. Što mogu napraviti, jer nemam nikakve informacije o njemu?

Mladen D.

Policija je vjerojatno pri rutinskoj kontroli provjerila vlasništvo nad automobilom, prema VIN, odnosno broju šasije te utvrdila da je ukraden. Postoji mogućnost da pri uvozu carina nije obavila potrebne provjere, ali njihov je posao prvenstveno osiguranje plaćanja zakonskih davanja. Ako je auto ukraden u zemlji EU-a, za njim je raspisana potraga, pa ga policija i državno odvjetništvo, nakon zapljene, u nekoliko dana ili tjedana vraćaju vlasniku u inozemstvo. 

U tom ste slučaju u jako nezgodnoj situaciji, jer vam ostaje samo mogućnost da u skupom i neizvjesnom sudskom procesu štetu potražujete od osobe koja vam ga je prodala, koja u pravilu nema imovine i često je neuhvatljiva institucijama strane države. Podatke o oduzetom autu možete dobiti u policiji i državnom odvjetništvu.

VAŽNO:

PROVJERITE 'VIN' OZNAKU 

Vehicle Identification Number (VIN), identifikacijski broj vozila, češće se naziva brojem šasije, premda gotovo svi automobili imaju samonoseću karoseriju, dakle nemaju odvojenu šasiju. Prije kupnje provjerite, u ovlaštenom servisu, na kojim se sve mjestima, u konkretnom vozilu, nalazi VIN oznaka. 

Najčešće je to ispod donjeg lijevog dijela vjetrobrana, na nosećem profilu pod haubom ispod vjetrobrana, na pregradnom profilu između motornog i putničkog prostora, na prednjem desnom blatobranu, na podu ispred ili ispod suvozačkog sjedala, na nosaču iza sjedala vozača ili stijenci prostora za rezervni kotač. 

Ponekad je potrebno skinuti različite plastične dijelove i pokrove da bi se došlo do broja, što je napravljeno namjerno radi sigurnosti.  Svako vozilo ima VIN oznaku najmanje na tri mjesta, često na pet (to će vam kazati u ovlaštenom servisu), uključujući i identifikacijsku pločicu. 

Ako se dobro pripremite te sve provjerite, nema šanse za prevaru. Brojevi na svim mjestima moraju biti isti i usklađeni 's papirima'. Na ukradenim se vozilima VIN u pravilu mijenja (prekucava), prema krivotvorenim papirima, samo na najvidljivijim mjestima. 

Na svima je neisplativo, a nije ni jednostavno bez velikih limarskih radova, koje nitko ne voli. Ako prodavač odbija da ih sve provjerite, odustanite od kupnje, jer je to znak da nešto 'smrdi'.

KUPUJTE U AUTO KUĆAMA 

Skuplje je, ali neusporedivo sigurnije, ne samo po pitanju vlasništva, nego i kilometraže i stanja vozila (rizik zatajenog sudara). U kupoprodajni ugovor stavite  klauzulu kojom prodavatelj jamči da auto nije ukraden i da nema skrivenih mana. 

Autokuća bi, u konkretnom slučaju, bila dužna vratiti novac ili po izboru kupca isporučiti mu automobil iste klase, stanja i starosti. 

Evo kako se u 7 koraka zaštititi da ne kupite ukradeni auto i zapadnete u gadne nevolje:

Slika je ilustracija

Mazda


Gulf

Tembo