13.10.2019. Autor: Ekspertni tim AP

Pravni savjet: Imam li pravo na odštetu premda me auto udarilo na cesti rezerviranoj za motorna vozila

I na cestama namijenjenim isključivo prometu motornih vozila vozač treba paziti na pješake te nije amnestiran odgovornosti, ali vaša je krivnja primarna...

Dok sam se pješice kretao cestom namijenjenom isključivo prometu motornim vozilima, na mene je naletio automobil i teže me ozlijedio. Očevidom je utvrđeno da je vozač vozio propisanom brzinom, bez utjecaja alkohola te me zahvatio dok sam se kretao uz rub kolnika u smjeru vožnje. Osiguravatelj vozila odbija mi isplatiti naknadu, s obrazloženjem da sam se kretao prometnicom namijenjenom isključivo motornim vozilima i to u smjeru vožnje, a ne suprotno. Mogu li ostvariti naknadu?
Romeo K.

Premda niste smjeli pješačiti prometnicom namijenjenom isključivo motornim vozila, pogotovo ne u istom smjeru, osiguravatelj ne može potpuno otkloniti svoju odgovornost.
Vozači su se uvijek dužni prilagoditi nastaloj situaciji, posebice ako se na toj cesti nađu pješaci, povećati pozornost te učiniti sve nužno da do nesreće ne dođe.
Zbog toga zasigurno postoji određena suodgovornost vozača, pa time i osiguravatelja, što se može utvrditi uvidom u policijski zapisnik. Ako ne uspijete ostvariti svoje pravo nagodbom, podignite sudsku tužbu.


Mazda


Gulf

Tembo