10.11.2019. Autor: Ekspertni tim AP

Pravni savjet: Kako ostvariti odštetu zbog udara kombijem u stablo?

Možete pokrenuti tužbu protiv Hrvatskih cesta, ali samo na temelju policijskog zapisnika, koji povezuje oštećenje vozila i prometne okolnosti koje navodite...

Upravljao sam kombijem na državnoj cesti te naletio na stablo koje se srušilo zbog nevremena, a nisam ga mogao izbjeći. Budući da sam oštetio vozilo, zanima me mogu li potraživati odštetu, i od koga?

Marko T. 

Ako šteta na vozilu nastane zbog rušenja drveća na cestu zbog nevremena te ako se drveće nalazi unutar cestovnog pojasa ili do 4 m od ruba ceste, temeljem odredbe čl. 44 st. 2 Zakona o javnim cestama, naknadu je dužna isplatiti pravna osoba koja gospodari cestom ili na koju je temeljem ugovora prenesena ta obveza. 

Budući da cesta i pojas oko ceste čine cjelinu, onaj koji je dužan održavati cestu, dužan je i skrbiti za cestovni pojas koji se prostire oko ceste.

Nakon nesreće trebali ste zvati policiju te na temelju njihovog zapisnika,koji povezuje oštećenje vozila i prometne okolnosti koje navodite, možete pokrenuti tužbu protiv Hrvatskih cesti kod nadležnog suda za nadoknadu štete.

Ako nemate policijski zapisnik koji potvrđuje vaše navode, tuženik će jakim argumentima osporavati vaš zahtjev te su šanse, da u tom slučaju dobijete spor, prilično male.

Mazda


Gulf

Tembo