13.7.2019. Autor: Ekspertni tim AP

Mogu li naplatiti štetu od pješaka, kojeg sam udario dok je prolazio na crveno?

Pravni stručnjak: Teoretski možete, ali upozoravamo vas da je takav spor za vas pravno 'nesiguran', jer su pješaci u prometu i pravnim postupcima, na određeni način, privilegirani...

Udario sam pješaka na zebri, dok je njemu bilo crveno svjetlo na semaforu, a meni zeleno. Nastalo je oštećenje na braniku i haubi, a pješak je, srećom, samo lakše ozlijeđen. Kako mogu naplatiti štetu?

Ivan V.

Naknadu štete možete ostvariti ako odštetni zahtjev postavite fizičkoj osobi (pješaku) za koju smatrate da je prouzročila štetu. Kod osiguravatelja napravite izvid štete (utvrdite sva oštećenja) te prema tome automobil popravite u ovlaštenom servisu. 

Odštetni zahtjev dokumentirajte zapisnikom o očevidu, ako ga je policija napravila na mjestu nesreće. Ako pješak odbije isplatiti naknadu, možete podići sudsku tužbu. 

Upozoravamo vas da je takav spor za vas pravno 'nesiguran', jer su pješaci u prometu i pravnim postupcima, na određeni način privilegirani. 

Tim više. što se vozača, kad udari pješaka potpuno ne može amnestirati odgovornosti i kad je pješak prolazio dok mu je bilo upaljeno crveno svjetlo.


Gulf

Tembo