7.10.2019. Autor: Ekspertni tim AP

Pravni savjet: Pokriva li kasko štetu za zapaljenje vozila?

To ovisi o uvjetima za osiguranje auto kaska, koje ste potpisali s osiguravateljskom kućom, dakle pažljivo pročitajte ugovor, a prije potpisivanja novog pazite, jer osiguravatelji u pravilu ne nadoknađuju takve štete...

Tijekom vožnje došlo je do zapaljenja vozila. Sigurno sam se zaustavio i izašao, ali je na automobilu nastala totalna šteta. Vozilo je bilo kasko osigurano, no osiguravatelj mi je odbio nadoknaditi štetu, s obrazloženjem da nije pokrivena kaskom. Je li taj postupak korektan, jer se spremam podnijeti tužbu.

Hrvoje N.

Osiguranje automobilskog kaska oblik je dragovoljnog osiguranja te su sva prava i obveze ugovornih strana regulirani policom i Uvjetima za osiguranje automobilskog kaska. Navedenim su uvjetima taksativno navedene sve situacije koje nisu pokrivene policom osiguranja automobilskog kaska i to ste trebali pažljivo pročitati prilikom sklapanja ugovora.

Do štetnog je događaja došlo u vožnji (tzv. pogonska šteta), zbog greške na električnoj instalaciji ili sustavu napajanja goriva, pa u pravilu, osiguravatelji ne nadoknađuju takve štete. Je li konkretna šteta pokrivena policom, možete utvrditi uvidom u dokumente koji su vam uručeni prilikom zaključenja ugovora.

Mazda


Gulf

Tembo