19.4.2017. Autor: Domagoj Kuna

Predstavljen BMW HP4 RACE

Ograničena serija BMW-ovog trkača za 750 sretnika bit će komadić Superbike snova

Masom manjom nego što je zadana Superbike motociklima i malo višom od one propisane za MotoGP motocikle, BMW HP4 RACE predstavlja izlog današnje tehnologije trkaćih motocikala, ali izlog u kojeg ne morate samo gledati. Ograničena serija od 750 individualno sklopljenih primjeraka, u posebnom odjelu BMW Motorrada, bit će dostupna za kupnju bilo kome s dovoljno novčića.

Motocikl je inspiriran BMW-ovim trkaćim Superbikeom, ali zahvaljujući izostanku sputavajućih pravila o minimalnoj masi, HP4 RACE manje je mase od natjecateljskog brata. Zbog šasije od ugljičnih vlakana koja važe svega 7.8 kg, kotača od ugljičnih vlakana, oklopa i sklopa sjedala također od ugljičnih vlakana i rezervoara od aluminija, ukupna masa, zajedno s tekućinama i motociklom spremnim za vožnju je mršavih 171 kg. Öhlins FGR 300 i TTX 36 GP ovjes, kao i Brembo GP4 PR kočnice preuzeti su izravno s natjecateljskog motocikla. Motor je svojim specifikacijama vrlo sličan onome korištenom za Superbike i EWC, pa razvija 215 KS pri 13 900 okretaja i 120 Nm pri 10 000 okretaja. Maksimalni okretaji koje motor može dostići jesu 14 500.

Kako bi svojim vlasnicima u potpunosti prenio duh trkaćeg motocikla, HP4 RACE dolazi sa svom potrebnom trkaćom elektronikom, od kontrole propinjanja, do ograničenja brzine u boksu i pomoći pri startu. Naravno, motocikl možete dobiti u bilo kojoj boji, ako je ta boja livreja BMW HP Motorsporta.