18.6.2018. Autor: Željko Marušić

Prototip Mercedes-Benza EQC, prvog električnog SUV-a, oduševio na testu

S dva elektromotorima po 150 kW do stotke za 6 s, realna autonomija 350 km, bežično punjenje, 'svemirska izvedba'... Budućnost počinje već 2019.!

Na frankfurtskom salonu IAA'19, u rujnu 2019. počinje Daimlerova električna ofenziva. Uz prasak šampanjca predstavit će se Mercedes-Benz EQC, električni pandan budućeg modela GLC. Bit će to prvi potpuno funkcionalni električni SUV, koji litij-ionskim baterijama kapaciteta većeg od 70 kWh (modularnim principom bit će ih moguće nadograditi na više od 100 kWh, uz smanjenje prtljažnika) pokreće po jedan elektromotor snage 150 kW sprijeda i straga. Svaki je priključen na poseban diferencijal, bez međusobne električne veze, pa se postiže 'pametan' i vrlo učinkovit pogon 4x4, s minimalnim mehaničkim otporima. 

Upravo je, u 'maskirnoj uniformi', prošao prvo 'vatreno krštenje' u Španjolskoj. Novinari talijanskog Quattroruotea oduševljeni su 'svemirskom' izvedbom SUV-a mase 2,5 tona, dinamičnošću i performansama (ubrzanje do stotke za 6 s) i autonomijom, koja teoretski iznosi 500 km (realno najmanje 350 km). Visokonaponskim punjačem moguće ih je nabiti do 80 posto kapaciteta u samo 15 minuta, a već od starta bit će na raspolaganju bežično punjenje, kojeg je prvi, operativno, predstavio BMW. Mercedes-Benz EQC bit će prvi od deset električnih modela koje će Daimler predstaviti do 2022. Budućnost je poćela...

Slika vožnje: Quattroruote

Mazda


Gulf

Tembo