19.2.2018. Autor: Dino Milić Jakovlić

Putopis: Kiom Stonic po jugu Lošinja

Uzbudljiva vožnja do uvale mrtvaca s pogledom na tajnu dugovječnosti

Ljudi koji posjećuju more samo tijekom ljetnih mjeseci ne znaju što propuštaju. To nam je bila ideja vodilja kada smo sjeli u testni Kia Stonic 1.25 EX Motion i zaputili se na Lošinj usred zime, u razdoblju kada je na otocima iznimno malo turista i može ih se razgledavati bez ikakvog pritiska, čekanja i gužve, uživajući u prirodi i mirisima otoka.

Test ovog Stonica već ste mogli pročitati, tako da nećemo ponavljati osnovne detalje, no moramo reći da nas je relativno slabi motor zapravo ugodno iznenadio. Nije mu nedostajalo sape kroz Gorski Kotar, dakako, bez jurcanja, a na fluidnoj, nedavno obnovljenoj cesti preko Cresa i Lošinja ugodno je klizio kroz brze zavoje, ma koju brzinu iznimno elastičnog mjenjača odabrali.

Lošinj je jedan od naših najnaseljenijih otoka, no većina je stanovnika koncentrirana u jednom mjestu, Malom Lošinju, a naša je baza bila u manjem, pitoresknijem i paradoksalno nazvanom Velom Lošinju. Usnulo otočno mjesto je kao stvoreno za duge šetnje, pri kojima ćete u ovo doba godine rijetko sresti nekoga. Ipak, dizalice i buka s gradilišta jasno naznačuju da se nova turistička sezona već punom parom priprema.