30.3.2012. Autor:

RENAULT ZOE: U FRANCUSKOJ UZ SUBVENCIJU 5000 EURA, U HRVATSKOJ FRIŠKA FIGA

Na struju juri 135 km/h uz doseg do 210 km – stiže u jesen za prihvatljivih 15.700 eura

Renault Zoe je elektromobil koji je u serijskoj verziji premijerno pokazan početkom mjeseca na autosalonu u Ženevi. Dugačak je 410 cm, poput modela Clio, te se pokreće samo na struju. AC elektromotor snage 65 kW i momenta 220 Nm napaja se iz paketa litij-ionskih baterija kapaciteta 22 kWh, postiže 135 km/h (ograničeno radi štednje energije) te ima doseg 210 km.

Kao i svaki drugi električni automobil, tako ni Zoe tijekom vožnje ne proizvodi štetne plinove, ali ni zvuk. Zbog sigurnosti pješaka u serijskoj opremi je uređaj koji proizvodi umjetno stvoren zvuk koji upozorava da se približava vozilo.

Da se radi o vrhunskom high-tech proizvodu u koji je ugrađena najnaprednija električna tehnologija pokazuje i podatak kako je u Zoe ugrađeno šest svjetskih inovacija koje imaju premijeru, te 60 patentiranih inovacija. Prvi je model koji je opremljen Range OptimiZErom, sustavom koji optimizira doseg vozila u stvarnom prometu, bez obzira na uvjete vožnje.

Istovremeno, to je prvo električno vozilo koje se, zahvaljujući punjaču Chameleon, može puniti na raznim punjačima struje. Tako ovisno o tipu izvora struje, punjenje traje od pola do devet sati. Cijeli sustav punjenja strujom kod Zoe konstruiran je tako da podržava širi razvoj brzih postaja za punjenje, jednostavnijih i jeftinijih od klasičnih.

S obzirom kako je najbolnija točka današnjih električnih automobila njihova cijena, Renault Zoe je više nego ugodno iznenađenje, jer se početni model može kupiti već za relativno povoljnih 15.700 eura. Ova iznenađujuće niska cijena za električni automobil vrijedi u Francuskoj, koja kupnju ovog automobila subvencionira s 5000 eura.

Tako početni model Renault Zoe Life u Francuskoj košta 15.700 eura, a serijski je opremljen Renaultovim multimedijalnim tabletom i automatskim klima uređajem. U ponudi su i bogatije opremljene verzije Zoe Zen i Zoe Intens koje u Francuskoj koštaju od 17.500 eura. Kupci Zoe iznajmljuju bateriju po cijeni od 79 eura mjesečno.

Prvi primjerci u europskim prodajnim salonima očekuju se tijekom jeseni, ali se ovaj električni automobil već može rezervirati putem interneta na www.renault-ze.com. S obzirom da u Hrvatskoj nema subvencije pri kupnji električnog automobila, a nema ni potrebne infrastrukture (punionice struje), totalna je nepoznanica da li će i kada Renault Zoe doći na tržište Hrvatske.

(dvk)