14.10.2019. Autor: Oliver Marić

Sjajno, Toyota Mirai Sedan Coupe zasjenit će i puno zvučnija imena

Novi dizajn i tehnologija omogućuju značajan razvoj Toyotinog pogonskog električnog sklopa, a donosi pogon na stražnje kotače i 30% veći domet na vodik...

Toyota je na automobilsku kartu 1997. stavila po prvi put automobil hibridne tehnologije - Prius. Potom je 2015. predstavila Mirai, prvo električno vozilo sa pogonom na vodikove gorivne ćelije (FCEV) koje se nudi na prodaju kupcima u Sjevernoj Americi (u Japanu Mirai znači „budućnost“). 

Najavljeni sedan varijanta Miraija se temelji na Toyotinoj premium platformi s pogonom na stražnje kotače i predstavlja dramatičan, ali rafiniran dizajn inspiriran kupeom, s poboljšanom putničkom komocijom i udobnošću. Mirai u novoj formi naći će se u prodaji krajem 2020. i pružit će značajnu evoluciju Toyotine hidrogen FCEV tehnologije pogonskog sklopa i ponuditi kritičan pogled u budućnost Toyotine linije.Dramatična promjena dizajna ujedno je i novo iskustvo vožnje iz Miraia. 


Ciljano povećanje opsega od 30 posto postiže se poboljšanjem performansi sustava gorivnih ćelija i povećanim kapacitetom skladištenja vodika. Uz to, novi Mirai ponudit će snažnije i tiše iskustvo vožnje od svog pionirskog prethodnika.Nova platforma omogućuje izuzetno krutu karoseriju koja je niža, duža i šira, a njegov odvažniji stav naglašen je s 20-inčnim alu felgama. Dizajn je više aerodinamičan, ali ujedno i netipično provokativan. Naviklo smo već da nulte emisije ne moraju značiti i dosadan dizajn.

Novi Miraijev čist, moderan profil nadahnut je kupeima, ali novi je dizajn također pristupačniji nego prije. Iskorištavajući novu platformu, ima više unutarnjeg prostora koji omogućava pet sjedenja za više putnika za veću fleksibilnost u obitelji.Istaknuvši novi Miraijev glatkiji, skulpturniji oblik potpuno je nova plava boja nikada ranije predstavljena u Toyoti koja svoju svjetlinu i dubinu postiže kroz višeslojni postupak slikanja. 


Novi Miraijev interijer odgovara profinjenom tonu eksterijera, čistom i modernom izgledu prožetim tragom futurizma. Je li trebamo uopće govoriti koliko je ovaj interijer dotjeran i koliki osjećaj ugode donosi?

Počinjemo odbrojavati...

Mazda


Gulf

Tembo