24.3.2019. Autor: Željko Marušić

Što je ispravno: Okretni ili zakretni moment?

Riječ je o različitim izrazima i značenjem, jer je okretanje jedno, a zakretanje drugo. Dakle, za ono najvažnije, kod motora, točno je 'okretni moment', a ne 'zakretni moment', evo i zašto:

Sjećam se jedne TV-ankete, kad su zbunjene građane pitali: Što je točno, Irak ili Iran. Zanimljivo, dio se odlučivali za jednu od tih opcija, a dio se ipak sabrao i shvatio kako je riječ o različitim stvarima. Kao i u slučaju 'okretni moment - zakretni moment', 'okretanje - zakretanje'.

U 'stručnim', čak i stručnim tiskovinama često se koristi pojam 'zakretni moment', jer to, kao, ukazuje da klipnjača 'zakreće' koljenasto vratilo. A točno je 'okretni moment'! Evo i zašto: treba razlikovati okretanje od zakretanja. U prvom se slučaju radi o rotaciji oko fiksnog (nepomičnog) središta, a u drugom oko pomičnog. 

Dakle, kotač, upravljač, koljenasto vratilo... se okreću, pa se, logično, radi o okretnom momentu. Ali, prolazeći kroz zavoj, automobil se zakreće, jer mu se stalno mijenja središte vrtnje, odnosno trenutačni pol rotacije. U pravilu se, istodobno, mijenja i polumjer, odnosno radius rotacije.