21.8.2016. Autor: Željko Marušić

Sve četiri gume na novom Volkswagen Tiguanu dobile su udubljenja, imam li pravo na zamjenu za nove?

Pravo na zamjenu imate ako se radi o tehničkoj greški u gumama, ali ne ako su oštećene u vožnji

Prije tri tjedna sam kupio novi Volkswagen Tiguan u Splitu ,nakon tih dvadeset dana sam uočio da sve četiri gume Michelin 215/65 R 17 imaju udubljenja sa vanjske bočne strane, te sam obavijestio salon Eurodaus u Splitu i poslao im slike na kojima se jasno vide udubljenja, uputili me na najbližeg zastupnika VW Remix u Osijeku. 

Složili su se sa time da su gume oštećene te poslali upit na uvoznika Porsche Hrvatska glavnog uvoznika, mada kažu da to možda neće priznati kao garanciju. čekam još njihov odgovor, pa vas molim ako možda znate koja su moja prava po pitanju da mi zamjene te oštećene gume za nove, unaprijed hvala.


Dalibor B.Dvije su moguće opcije:


1.  tehnička greška u konstrukciji (nosećoj strukturi) gume, odnosno strukturi gume

2.  oštećenje guma u vožnji, zbog penjanja na rubnjak, preniskog tlaka zraka...


Ako su gume oštećene, što pišete da su oni zaključili, odnosno vi tražite da vam 'zamijene oštećene gume', nećete dobiti odštetu, jer niti jedna garancija ne pokriva oštećenje gume. Ako je greška u strukturi gume, nije riječ o oštećenju, nego greški, odnosno neispravnosti gume.

Michelin je jedan od pet premium proizvođača guma (uz Goodyear, Bridgestone, Continental i Pirelli), a gume za prvu ugradnju prolaze rigorozniju kontrolu nego za naknadnu ugradnju, te su problemi takve vrste vrlo rijetki. 

S druge strane, ako su sve četiri gume s istim udubljenjem, to može ukazivati na grešku u konstrukciji cijele serije, koliko god je malo vjerojatno, jer je također mala vjerojatnost da se baš na isti način oštete sve četiri gume, osim ako je bilo namjerno.

Što je na stvari, može se utvrditi samo detaljnim pregledom. 

Mazda


Gulf

Tembo