5.2.2018. Autor: Željko Marušić

Tehnika: Car 2 Car Communication, auto sa šestim čulom

Napredna elektronika s transponderima omogućit će alarmiranje i dodatno preventivno kočenje automobile, ne samo radarski, koja bi se mogla sudariti

Prošla su vremena kad su se automobili mjerili po količini ugrađenog čelika. Kvaliteta suvremenog auta danas prvenstveno ovisi o elektronici, koja osigurava i poboljšava sva bitna svojstva, posebice sigurnost. Po uzoru na zrakoplovni sustav TCAS (Traffic Collision Avoidance System), automobili se sve više opremaju sustavima za sprječavanje sudara.

Već se uvelike koriste radarski sustavi, koji na temelju približavanja bilo kojem čvrstom predmetu alarmiraju vozača i aktiviraju preventivno kočenje. Novi razvoj ide u pravcu sustava C2C-CC, što je kratica za Car to Car Communication Consortium, na temelju GPS uređajima za određivanje položaja i elektroničkim transponderima te će se u svakom trenutku moći odrediti položaj automobila prema prometnici i prema drugim vozilima u prometu.

- Vožnja je vrlo kompleksna zadaća. Spoznaja gdje je drugo vozilo i kojim se smjerom kreće od ključne je važnosti za upravljanje automobila, naglašavaju da to treba biti dostupno širokim masama. Automobili se sve više opremaju senzorima, uključujući radarske uređaje, koji omogućavaju vožnju po određenoj putanji, odnosno praćenje udaljenosti od vozila ispred.

Važno je samo sve sustave povezati u jednu cjelinu, uključiti sustav satelitskog pozicioniranja te osigurati komunikaciju među vozilima. U slučaju da na temelju položaja vozila na cesti i njihovih putanja upravljačka elektronika prepozna kritičnu situaciju, uključuje se zvučni signal i vibriranje. Osnovna je zamisao da ti sustavi budu dostupni i jeftinijim vozilima te cijena za godinu-dvije ne bi trebala biti veća nego za ESP uređaj.


Mazda


Gulf

Tembo