15.10.2019. Autor: Ekspertni tim AP

Pravni savjet: Tko će platiti štetu izazvanu vozilom iz Srbije?

Naknadu možete ostvariti od Hrvatskog ureda za osiguranje, HUO može ovlastiti bilo koju osiguravateljsku tvrtku za obradu vašeg zahtjeva...

Doživio sam prometnu nesreću krivnjom vozila registriranog u  Srbiji, u kojoj je teško oštećeno moje vozilo, a ja sam pretrpio lakše ozljede. Kako mogu ostvariti odštetu za materijalnu i nematerijalnu štetu? Policijski je zapisnik u moju korist.

K. D.

Budući je nesreću skrivio vozač auta stranih oznaka, iz zemlje gdje može biti problema s naplatom od osiguranja, naknadu na imovinsku i neimovinsku štetu (ozljede, stres...), temeljem Zakona o obveznim osiguranjima u prometu te Zakona o obveznim odnosima, možete ostvariti od Hrvatskog ureda za osiguranje. 

HUO može ovlastiti bilo koju osiguravateljsku tvrtku za obradu vašeg zahtjeva, ako strana država registracije vozila nema osiguravajuće društvo - korespondenta u RH. Ako se odštetni zahtjevi ne riješe nagodbom u 60 dana od dana primitka, naknadu možete ostvariti u sudskom postupku protiv Hrvatskog ureda za osiguranje.


Mazda


Gulf

Tembo