30.7.2019. Autor: Oliver Marić

Toyota Yaris & Mazda2, odlikaši niže klase za 2020.

Dodatnim 'porcijama' downsizinga i hibridne tehnologije, oba žele 'skinuti skalp' Polu, 208, Corsi..., svatko na svoj način, bit će gusto...

Nadolazeća, 2020. godina bit će 'vruća' za nižu klasu. Očekuju nas Toyota Yaris i Mazda2 u potpuno novom izdanju. Novi adut B-segmenta iz Hiroshime koristit će stilske i tehnološke smjernice uvedene novim modelom 3, Skyactiv-D, koji je nedavno povećan s 1.5 na 1.8 definitivno otpada iz kombinacije.

Već dokazano izvrsni 4-cilindarski atmosferski benzinac 1.5 Skyactiv-B, koji radi po Atkinsonovom ciklusu,  ide na dodatno 'brušenje' te dobiva 48-voltnu meko-hibridnu tehnologiju. Bit će u ponudi u verzijama sa 75, 90 i 115 KS, za srednju će biti dostupna i CVT automatika. 

Toyota Yaris u sličnim proporcijama dobiva atraktivniju masku i još više prostora, posebice straga. Toyota se, ne samo u ovoj, nego svim klasama oprostila od dizelskog motora... Novost je što će 'meko-hibridnom' 48V tehnologijom' 3-cilindraš 1.0 VVT-iE biti osnažen na 75 KS, a novi 1.5 VVT-iE na 115 KS. 

Na istu razinu sinergijske snage bit će doveden hibridni model, a potrošnja, u usporedbi s dosadašnjim modelima, bit će snižena za 5 do 10 posto. Oba modela opravdano ciljaju na vrh niže klase, a koji će biti bolji, vidjet ćemo sljedećeg proljeća.

Slike: Spyder7.com

Mazda


Gulf

Tembo