25.7.2019. Autor: Željko Marušić

Teška nesreća kod Šibenika ukazuje na nužnost izgradnje rotora!

Problem je što turisti i ostali, vozeći državnom cestom D27, koja spaja autocestu A1, izlaz Pirovac, s Jadranskom magistralom, očekuju da su u prednosti te se zalijeću u raskrižje s D59, koja, nelogično, ima prednost...

Teška nesreća koja se dogodila jutros u 7 sati u zoni Stankovci kod Šibenika ukazala da je to trenutačno jedno od najopasnijih raskrižja u Hrvatskoj. Problem je što turisti koji dolaze autocestom A1 te se nakon izlaza Pirovac uključuju na državnu cestu D27, u pravcu Jadranske magistrale i dalje prema odredištu, očekuju da su na cesti s prvenstvom prolaza. 

To je i logično, jer je tijekom turističke sezone ta cesta višestruko opterećenija od državne ceste D59, koja je presijeca, a ima prvenstvo prolaza. Premda je na dolaznim dionicama D27 prema raskrižju s D59 postavljena višestruka signalizacija, prometni znakovi i vibracijski uspornici, to nije riješilo problem i raskrižje je pogibeljno opasno. To pokazuju deseci teških i tragičnih nesreća koje su se tu dogodile preteklih godina. 

To raskrižje frekventnih državnih cesta je  'prometno teško bolesno' te kao u slučaju karcinoma, aspirin i C-vitamin ne pomažu, nužan je radikalni medicinski zahvat. Dakle, treba hitno, kako jedan o hrvatskih prometnih prioriteta, izgraditi rotor na mjestu raskrižja državnih cesta D27 i D59. 

Time će se učinkovito i trajno riješiti problem sigurnosti na tom pogibeljnom raskrižju. Dok se to ne napravi, na D27, s obje prilazne dionice prema raskrižju, treba postaviti radarske kamere i dodatnu svjetlosnu signalizaciju. 

Slika je ilustracija