16.10.2018. Autor: Roberto Baždo

Učenik protiv učitelja: Mercedes-Benz X-klasa pokazuje što zna legendarnom Geländewagenu

Razlika je u skoro u četiri desetljeća postojanja, karizma je na strani legende, a može li zato 'pick-up' igrati u blatnjavom terenu na kartu mladosti!?

Postoje putevi koji i nisu baš prohodni, za velik broj današnjih vozila. No, kod vlasnika modela koji su glavni akteri u našoj priči, okretanje i odustajanje nije opcija. 

Spojili smo nespojive, a opet toliko slične modele. Legendarni terenac G-klasa, oličenje iznimnih terenskih karakteristika, iako se danas najmanje vozi zbog toga, danas je simbol 'poštenog' rada. S druge strane spojili smo pomalo neočekivani model iz Stuttgarta. Nijemci ne kriju, X-klasa je izrasla na temeljima Nissan Navare. Ne čudi nas to, veliko znanje Japanaca u tom segmentu, inženjeri su mudro iskoristili i dodatno doradili po svojem guštu model. Iako se takvo saznanje neće svakome svidjeti...


Već smo pisali u testu o novoj Mercedes-Benz X-klasi, dok je G-klasa na neki način izazivala istovremeno veliku znatiželju i strahopoštovanje. Na terenu u okolici Zagreba isprobali smo najbolje od terenskih vozila što 'zvijezda' radi, a izazov nije bio nimalo lak. 

U prilično neravnom terenu, različitih podloga jednog kamenoloma, oba modela su pokazala iznimnu sposobnost. Zaključavanje diferencijala u ni jednom trenutku nije bilo potrebno, iako smo dojma kako je G-klasa u blatu ipak nešto kompaktnija. 


Iako isprobani modeli nisu bili ni približno motorizirani, to se u ovoj borbi nije stavljalo na vagu. 

Legendarna kocka s godinama je dobila samo na ekskluzivnosti, a tako i na cijeni koja debelo premašuje onu od X-klase. Nije tajna, kako je G-klasa već dugi niz godina zapravo i najskuplji Benz.