7.11.2019. Autor: Dino Milić-Jakovlić

BAR (1999. - 2005.): tim Formule 1, preteča današnjeg Mercedes-Benza

British American Racing, snovan na ostacima poznatog tima Tyrrell, nakon velikih ambicija uslijedila je loša realizacija te ga 2005. preuzima Honda, a kasnije iz njega nastaju Brawn GP i Mercedes-Benz...

British American Racing, F1 tim koji nikada nije uspio pobijediti, ipak je ostavio dubok trag u povijesti Formule 1

Osnovan na ostacima poznatog tima Tyrrell, sa sjedištem u mjestu Brackley, ime je dobila po duhanskom proizvođaču i glavnom financijeru British American Tobacco, te je nastupala u bojama njihovih brendova Lucky Strike i 555.

Vođa momčadi bio je Craig Pollock, uključena su velika imena poput Davida Richardsa i Nicka Frya, glavni konstruktor je bio Adrian Reynard, čiji su bolidi dominirali u svim kategorijama za koje ih je do Formule 1 konstruirao, a vozačka zvijezda Jacques Villeneuve

Najavljivali su borbu za titulu već u prvoj sezoni, no u njoj nisu osvojili ni boda. Prva postolja dolaze tek 2001., a 2004. i momčad i prvi vozač Jenson Button drugi su u poretku, no bez pobjede. 

Nakon 2005. F1 tim preuzima Honda, a kasnije iz njega nastaju Brawn GP i Mercedes-Benz, dvije dominantne, pobjedničke momčadi suvremene Formule 1.


Mazda


Gulf

Tembo