28.1.2018. Autor: Željko Marušić

Volkswagen Golf 2.0 SDI iz 2005. sa 219.000 km, se gasi u vožnji

Problem nije u gorivu, nego u visokotlačnoj pumpi, odnosno mehanizmu za podešavanje količine goriva. Premda je 2.0 SDI izdržljiv, ne može se zanemariti ni mogućnost dotrajalosti

Posjedujem Volkswagen Golf 1.9 SDI, koji je krajem 2005. kupljen u Hrvatskoj (treći sam vlasnik). Prešao je 219.000 km. Donedavno nisam imao nikakvih problema, no prije nekoliko mjeseci motor se počeo iznenada gasiti u vožnji. Nakon paljenja sve bi bilo u redu. U početku to se događalo povremeno, a potom sve češće. Je li problem u gorivu ili u motoru? 

Miroslav N.


AP:
Problem nije u gorivu, nego vjerojatno u visokotlačnoj pumpi goriva Bosch EDC (kratica od Electronic Diesel Control), koja je 'Ahilova peta' tog motora. Uzrok ovakvih problema najčešće je u grešci u elektroničkom uređaju za podešavanje količine i tlaka goriva (EDC), odnosno mehanizmu (Stellwerk), koja je karakteristična za takav tip pumpe. 

Sami, nažalost, problem ne možete riješiti te trebate otići u specijalizirani servis za dizelske motore. Postoji mogućnost popravka (ovisno o stupnju oštećenja), no, u većini takvih slučajeva, preporučuje se izmjena cijele pumpe. Najpovoljnije je ugraditi tvornički repariranu pumpu, koja je znatno jeftinija, a slične kvalitete kao nova. 

Istodobno je preporučljivo servisirati brizgaljke te, ako nemate potvrdu kad je to napravljeno, izmijeniti zupčasti remen, s napinjačem i pratećim valjcima. Taj je atmosferski dizelaš s direktnim ubrizgavanjem (bez turbopunjača, inače, vrlo izdržljiv (malo je opterećen, iz 1968 ccm izvlači samo 75 KS, ali, problem može ipak biti u dotrajalosti, uslijed lošeg održavanja i/ili agresivne vožnje. 

To se najbolje dijagnosticira mjerenjem tlakova kompresije hladnog motora.Ako je motor 'zdrav', tlakovi su ravnomjerni i ne niži od 30 bara, a 27 bara i manje, čak i na samo jednom cilindru, znak je da treba otvarati motor te napraviti ozbiljniji popravak, glave s razvodnim mehanizmom ili cijelog motora.


Gulf

Tembo