1.5.2018. Autor: Dino Milić-Jakovlić

Zaboravljene marke: Apollo (1962. - 1964.), SAD

Američki proizvođač GT auta koji naprosto nisu imali sreće i danas se malo tko sjeća njihovih jedinih modela 3500 GT i 5000 GT, ovisno o obujmu Buickovih V8

San Milta Browna bio je ponuditi svijetu vrhunski GT automobil američkog podrijetla, koji bi mogao konkurirati europskim modelima. Znao je da velikoserijski moćni V8 motori detroitske proizvodnje mogu parirati najboljim europskim konkurentima, šasiju je sam konstruirao, a za karoseriju se obratio Franku Reisneru. 

Taj je Amerikanac u Torinu vodio radionicu Intermeccanica, koja će i sama postati proizvođač vrhunskih GT automobila, kao što će biti Italia i Indra, a Brownov je Apollo bio logičan korak u razvoju i prikupljanju novaca. Dizajn je potpisao Franco Scaglione, jedan od najvećih dizajnera svih vremena, inicijalne su kritike bile vrlo dobre, automobil je imao ulogu i u popularnom filmu o živoj VW Bubi Herbie. 

No krhke financije samo su nakon dvije godine ugasile proizvodnju coupea i kabrioleta s Buickovim motorom, znanih kao Apollo 3500 i 5000 GT. Ostatke je kupila teksaška tvrtka Vanguard , sklopila nekoliko primjeraka i nazvala ih Vetta Ventura. Uz još nekoliko pokušaja oživljavanja, ukupno je proizvedeno oko 90 Apolla.


Model 3500 GT dobio je odlične kritike, a jedan je od prvih kupaca bio znameniti pjevač Pat Boone Predivan dizajn Franca Scaglionea vrlo je vjerojatno inspirirao Pininfarinu da nekoliko godina kasnije napravi Ferrari 275 GTB, sličnosti ima mnogo