11.9.2019. Autor: Željko Marušić

Zašto mi se nisu otvorili zračni jastuci?

Najvjerojatnije zračni jastuci se nisu otvorili, jer se, naprosto, nisu ni trebali otvoriti. Naime, bolje je da se tri puta zračni jastuk ne otvori kad treba, nego da se jedanput otvori kad ne treba...

Imao sam prometnu nesreću te sam pri brzini od 60 km/h udario u vozilo ispred sebe. Napravio sam veliku štetu na svom vozilu, kao i na vozilu koje sam udario. Sve mi je jasno, osim jednog. Nisu mi se otvorili zračni jastuci, pri sudaru. 

Vozilo je još pod garancijom. Mogu li tužiti prodavača? Kakva su moja prava kad se tako nešto desi? Ne mogu vjerovati da sam 'nosio glavu u torbi'...

Mladen D.

Nažalost, niste naveli o kojem se autu radi, ali vama se nisu otvorili zračni jastuci, jer se, naprosto, nisu trebali otvoriti. Naime, bolje je da se tri puta zračni jastuk ne otvori kad treba, nego da se jedanput otvori kad ne treba. 

Treba voditi računa da ako pri velikoj brzini na autocesti auto udari u drugi, ali ne pretrpi oštećenja upravljačkog mehanizma i podvozja, može nastaviti vožnju.

A ako se pritom otvori zračni jastuk, vozač potpuno gubi mogućnost upravljanja i samo radi toga može doći do nesreće. Zbog toga je senzorski uređaj tako podešen da aktivira inicirajuću kapsulu s osam grama plastičnog eksploziva, koja pali sredstvo koje napuhuje zračni jastuk samo kod iznimno jakog sudara.

To u vašem slučaju očito nije bilo, premda je auto pretrpio razmjerno veliko oštećenje. Time se znatno smanjuju troškovi popravka nakon sudara. Niti jedan drugi sklop automobila nije toliko temeljito ispitivan kao zračni jastuk, pa je mala vjerojatnost da je nešto krenulo naopako.

No, svejedno zatražite u ovlaštenom servisu, u sklopu jamstva, da vam provjere ispravnost aktivacijskog sustava zračnog jastuka.

Upravljanje zračnim jastucima: aktivira ih udarac uz usporenje od 40 do 50 g

Već 14 godina neprestano najčitaniji...