29.12.2017. Autor: Željko Marušić

Zašto gori kontrolna lampica u Hondi Civic 1.6 iz 2000.?

Problem je sigurno u razvodniku paljenja, koji se ugrađivao u Hondine motore 1.6 VTI do 2000, a uzroka može biti više

Posjedujem Hondu Civic 1.6 iz 2000. s prijeđenih 130.000 km. Do sada sam s autom bio u potpunosti zadovoljan. Međutim, prije dva mjeseca upalila mi se kontrolna lampica check (žuta boja). Motor i dalje vuče dobro, premda ne kao prije i kod naglog dodavanja gasa podrhtava.

Branko

Problem je sigurno u razvodniku paljenja, koji se ugrađivao u Hondine motore 1.6 VTI do 2000, a uzroka može biti više. Najvjerojatnije je u TDC senzoru gornje mrtve točke (top-death-center), ali je problem možda i u senzoru paljenja, bobini, oštećenju vodiča, prodoru ulja kroz semering... 

Nažalost, Honda nije predvidjela popravak navedenog sklopa, niti izmjenu pojedinog dijela te se problem može riješiti jedino izmjenom cijelog razvodnika paljenja (trošak je oko 5000 kn). Možete nastaviti voziti bez opasnosti većeg kvara, ali nije preporučljivo da idete na duži put jer motor može otkazati svakog trenutka i bez najave. 

Zbog toga vam savjetujemo da u dogledno vrijeme izmijenite razvodnik. Najisplativije je nabaviti ispravan rabljeni sklop.


Gulf

Tembo